Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblr

Welkom op de website van Insinity Network Releases

THE INFINITE SEARCH FOR THE BALANCE OF INDUSTRIAL & BEAUTY

SP01 - Elastik 3 - Second Care

Neo Realism - Unreleased - Studio Praat Release

Wat zeggen ze zoal zelf?..


 

..lastik 3, developed in cooperation with zplane.development, is the most powerful sample player that we have ever created. It provides a complete toolkit for modern music producers working with audio loops. Loops can be an essential part of many musicians creative process and, with Elastik, you get a fast, efficient and flexible set of tools.

With its intuitive Loopeye editing environment, the high-quality pitch, key, scale and tempo manipulation algorithms and the huge collection of Elastik-ready sample libraries spanning almost every conceivable musical genre, Elastik is a powerful workstation for loop-based music creation. It can be used either as a stand-alone application or as plugin within almost any DAW on both Windows and macOS platforms.

En nogal wat meer natuurlijk, maar dat kunt u zelf lezen op hun website. (opent in nieuw tabblad / venster)

En wat vind ik er zelf zoal van? Wel, het is een beetje een verouderd van opzet. Nogtans, zo beschouw ik het type VSTi wat feitelijk nagenoeg een Daw binnen een DAW oplevert. Vroeger maakte ik daar veel gebruik van, het type VSTi dat je een compleet pakket aan instrumenten kan leveren. Of in dit geval, verschillende loops. Dus binnen één VSTi zou je in de praktijk een gehele song kunnen verbergen.

Ik denk dat het verschilt van persoon tot persoon, maar zeker met het huidige aanbod van verschillende VSTi's is het naar mijn mening een beetje achterhaalt, om een instrument te hebben wat een complete song kan herbergen. Elastik 3 is natuurlijk ook een free instrument, waarbij de commerciële basis bestaat uit het kopen van specifieke Elastik 3 geluidscollecties. Afhankelijk van het aanbod hierin, en de gemiddelde prijs en kwaliteitsverhouding, is daar niets mis mee natuurlijk. Dit is ook de basis van Native Instruments Kontakt Player.

Echter, in tegenstelling tot Native Instruments werkt Elastik 3 ALLEEN met een eigen type geluidsformaat. Het importeren van eigen .wav files is niet mogelijk zover ik weet. Hier wringt een beetje de schoen in het moderne tijdsbeeld van thuis recording. Het voelt allemaal een beetje achterhaald, om jezelf te committeren aan slechts 1 type van werkwijze, maar goed, desalniettemin is Elastik 3 voor mij nogal aanstekelijk van opzet. Het is niet voor niets dat ik vele jaren alleen met Reason heb gewerkt, die tot voor kort ook zo een geheel eigen DAW principe hadden opgebouwd met specifiek eigen instrumenten en geluidscollecties.

Elastik 3 is echter niet per definitie een free sampler als de Kontakt player dit is. Ten eerste is simpelweg een loopplayer, en zeker geen sampler. Alles is gebaseerd op het afspelen van loops, met goede bewerkingsmogelijkheden binnen hun eigen collectie loops, verdeeld onder de toetsen van een Midi keyboard. De loops, worden getoond in de zogeheten Loopeye, zoals hier boven staat afgebeeld. Een soort van veilingklok, die, indien gewenst, gesynchroniseerd met de DAW, zijn rondjes draait.

Deze Loopeye was feitelijk de directe aanleiding voor mijn interesse, en mede doordat er een aanbieding was met een vrij uitgebreide collectie Elastik 3 geluidscollecties bij een van de vele bestaande Plugin deals, ben ik overstag gegaan het een serieuze poging te geven.

Het installatieproces is best omslachtig, maar er vanuit gaande dat u weer mee kunt werken, zal dat uiteindelijk wel lukken. De free versie komt met een 2 GB grote DEMO geluidscollectie van loops in allerhande soorten, vooral drums, en song formats. Eenmaal geïnstalleerd, als VSTi en stand alone, kan er ruimschoots gespeeld worden met het instrument, en volledig getest worden of het soms de moeite waard is overige geluidscollecties voor Elastik 3 te kopen. Wel, dat heb ik uiteindelijk gedaan, zogezegd een goede aanbieding. Ik dacht iets van 90 Euro ofzo, alles in totaal voor die collectie. (zie einde blog voor het overzicht hiervan)

Elastik 3 doet wat het beloofd, en de functie's welke gepromoot worden zijn stuk voor stuk in orde. Dit voor wat betreft de filters, interne sequencer, ADSR instelmogelijkheden etc. Het werkt prima. De geluidskwaliteit van de meegeleverde DEMO is ook prima. Leuk instant spelen.

Verder dan dat komt het uiteindelijk echter niet, en dit is mijns inzien tegelijkertijd de zwakte van het geheel. De tijd van uren spelen, en met niets eindigen wat ik zelf gemaakt heb, bewaar ik wel voor de Playstation en haar Lego spellen. Dat voor als ik eens geen inspiratie heb.

Hoe zoal de meeste DEMO collecties zijn opgebouwd wordt misschien duidelijk met onderstaande snelle mix van een aantal voorbeelden. Een vijftal korte stukjes met loops door elkaar gemixed, rechtstreeks van de originele soundbank zonder enige FX. Alle hoorbare reverb zit dus in het origineel. Luister hiervoor naar DEMO ELASTIC 3 hieronder.

 

Informatie & Zulks

Handige Externe Websites


Meest recente YouTube kanaal van BKES

Ouder in-actief van Amalgamation Graphics

Officiële Website van BKES

Officiële Website van in machine ghost

Elastik 3 Free Loopplayer Website

 

Verschillende Releases

AANMELDEN EMAIL DIENST

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Elastik 3 - Demo

unknown - Factory settings - Unreleased

De opzet van de Elastik collectie bestaat grotendeels uit een song loop (mix) en de losse elementen waaruit deze is opgebouwd. Dus de eerste loop is alles compleet, drums, bas, Pads percussie etc. En de losse elementen zijn dus die losse instrumenten. De output van die instrumenten zijn echt professioneel van opzet. Zo bevat een gitaarlijn bijvoorbeeld de dry loop, de wet loop, en soms een eigen FX loop. (lees: Bus van een mixer)

Eerlijk is eerlijk, de mogelijkheden van het spelen zijn best uitgebreid, de collecties klinken goed, en de opzet van de geluidscollecties zijn allen goed doordacht en geproduceerd. En met behulp van een simpele DAW en een midi keyboard, kan je best wel een goede track maken van de bestanden.

Echter, echter, echter. In dit concept  is het nooit alsof je iets van jezelf maakt. En daar wringt dus de schoen voor mij, het wordt een erg complexe weg, die je in moet slaan, wil je Elastik 3 gaan inzetten als main instrument zelf songs te maken. Natuurlijk je kan elke individuele loop, en het zijn er duizenden volgens mij, uit selecteren, en bewerken naar wens, enzovoorts, zoals ik bijvoorbeeld in de allereerste song heb gedaan hierboven aan de pagina. Een aantal bewerkte basisloops, en deze aangevuld met een externe Cello string, en wat gitaar feedback achtige lijnen.

Echter, als redelijk ervaren gebruiker van Cubase en een groot scala van VSTi's, wordt het willen gebruiken van een unit als Elastik 3 erg omslachtig, en niet alleen dat, maar ook het feit dat het CPU gebruik van de applicatie gewoon te zwaar beladen is.

Alles zou voor mij persoonlijk geheel anders zijn, als ik zelf met mijn eigen systeem de geluidscollecties zou kunnen samenstellen, en opbouwen. Ja, dan zou het wel eens ineens 1 van mijn favoriete tools kunnen zijn. Qua concept, en zoals al eerder vermeld, zijn LoopEye functionaliteit spreken mij erg aan, en ook hoe de hardware zelf omgaat met samples is opvallend sterk. De interne engine start bijvoorbeeld waar je ook binnen een loop start, daar waar je start op. Dit in tegenstelling tot bij de meeste samplers altijd bij het begin moet starten.

Grafisch vind ik de applicatie oké, qua functionaliteit is het even wennen, maar de werking van Elastik 3 is uiteindelijk vrij gemakkelijk onder de knie te krijgen. De kwaliteit van de door mij aangeschafte geluidscollecties zijn stuk voor stuk bevredigend qua klank en qua opzet, en zover ik kan overzien is het aanbod van de zogeheten Libraries best uitgebreid te noemen.

Misschien dat ik wat pessimistisch negatief overkom over Elastik 3, en dat is zeker niet helemaal terecht. Allereerst, is het een Free applicatie, en daarbij zijn de meeste geluidscollectie's binnen het prijsgebied van 50 - 100 Euro. Best prijzig hoor ik u denken, en daar komen dan de kansen van allerhande online Plugin deals. Met een beetje geluk, komt er een mooie aanbieding voorbij, zoals ook ik voor een kleine 150 Euro, een behoorlijk uitgebreide collectie heb kunnen aanschaffen.

Voor diegene die totaal geen affiniteit hebben met het zelf willen componeren van eigen songs en melodieën etc is het echter een prima instrument. Met alleen Elastik 3 en een simpele Daw lukt het mij vrij gemakkelijk om een goede productie te maken voor een video, film, album of wat dan ook. Alle soundcollecties zijn bij aanschaf uiteraard licentievrij te gebruiken.  Als ik nu met mijn ervaring zou moeten kiezen voor Elastik 3 of bijvoorbeeld Reason met hun Refills en de Rex player etc, dan weet ik het nog niet. En dit zegt best iets over de kracht van Elastik 3.

Twee andere Blogs & Informatie Pagina's

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *